top of page

Dovanokime Meilę per Kalėdas


Kūčios ir Kalėdos - šeimos ir bendravimo šventės, kurios padeda pragyventi tamsiausią ir šalčiausią metų laiką, apšviečiant jį žvakių ir lempučių šviesa, iškvėpinant imbierinių sausainių, kakavos aromatu, o svarbiausia – dalinantis meile, dėmesiu, šiluma su kitais. Tai krikščioniška Jėzaus gimimo šventė, tačiau taip pat iš gilios senovės ateinanti saulėgrįžos šventė, kai šviesa pergali tamsą ir dienos vėl po mažą žingsnelį pradeda ilgėti. Grįžtančiai saulei mes padedame įveikti tamsą skleisdami savo šviesą – gerumą, meilę, dėkingumą. Juk net moksliškai įrodyta, kad duodami jaučiamės daug laimingesni, nei gaudami.

Kelios idėjos, kaip dovanoti savo Meilę per šias Kalėdas:

* Kurkime siurprizus ir mažus stebuklus. Kartu su vaikais sukurkime smulkių dovanėlių: Kalėdinių atviručių, knygų skirtukų, eglučių žaisliukų. Pasitelkime savo fantaziją, skatinkime vaikus fantazuoti, kurti ir palaikykime jų kūrybiškumą padėdami įgyvendinti idėjas. Šias dovanėles vaikai gali išdalinti patys, o jei jiems nedrąsu, dalinkime kartu su jais. Taip džiaugsmo bus dvigubai daugiau. Šiomis dovanėlėmis galime pradžiuginti darželio auklėtoją ar mokyklos mokytoją, parduotuvės kasininkę, bibliotekininkę, paštininką, vienišus kaimynus... Dalinkime ir džiaukimės dovanas gavusiųjų šypsenomis, nustebimu ir širdies šiluma.

* Atraskime balansą tarp duoti ir gauti. Kartu su vaikais pirmiausia sudarykime sąrašą tų žmonių, kuriems jie norėtų ką nors padovanoti. Kartu nuspręskime ar ta dovana bus paslauga, savo rankomis sukurtas dalykas arba kažkas, ką vaikas nupirks už iš anksto sutartą pinigų sumą. Galime ant didelio lapo popieriaus nusipiešti eglutę ir jos kairėje pusėje sukabinti iš spalvoto popieriaus iškirptus žaisliukus, ant kurių surašykime žmonių, kuriems dovanosime dovanas, vardus bei idėją, ką jiems dovanosime. Kai dovana bus jau paruošta ir įteikta, ant to žaisliuko galėsime nupiešti šypsenėlę. Tos pačios eglutės dešinėje pusėje ant spalvoto popieriaus žaisliukų užrašykime ką norėtumėme gauti dovanų patys. Ten turi būti ne tik vaikų dovanų svajonės, bet taip pat mamos bei tėčio svajonės. Kartu tai bus puiki proga su vaikais pakalbėti apie tai, ko jiems reikia, apie ką jie svajoja, aptarti kuo jų norima dovana jiems patiktų.

* Suruoškime dovaną vaikams, augantiems be tėvų. Aptarkime su vaikais, ką galėtumėme padovanoti tiems, kurie auga be tėvų. Gal nuspręsime jiems prikepti imbierinių sausainių, gal nupirksime krepšį saldumynų, o gal vaisių. Galime pasiremti savo fantazija arba paskambinti į arčiausiai esančius vaikučių globos namus ir paklausti, ko jiems reikėtų. Ta pati idėja tiktų ir seneliams, gyvenantiems globos namuose. Dėmesio, šiems žmonėms niekada nebūna per daug. Seneliai apsidžiaugs jei juos aplankysime, paskaitysime jiems laikraštį ar knygą, išklausysime jų istoriją.

* Pabūkime elfais šeimos nariams. Jei šeima didesnė, surašykime ant lapelių visų šeimos narių vardus, sudėkime į krepšelį ir kiekvienas ištraukime šeimos nario vardą, kuriam kartą per savaitę suruošime siurprizą. Jei norėtųsi, kad daugiau žmonių dalyvautų šiame elfų žaidime, pakvieskime prisijungti draugus ar kaimynus. Taip bus dar smagiau. Kiekvieną savaitę savo globojamam šeimos nariui ar draugui / kaimynui sukurkime malonią staigmeną. Čia reikės išmonės ir kūrybiškumo.

* Nustebinkime tuos, su kuriais kasdien susitinkame. Iškepkime arba nupirkime Kalėdinių skanėstų ir nusineškime jų į savo darželio grupę ar klasę. Prieš tai tyliai tai suderinkime su auklėtoja ar mokytoja. Draugai, su kurias leidžiame dienas bus maloniai nustebinti ir pradžiuginti. O tai kuria ypatingą šventinę nuotaiką. Tą patį galime padaryti ir mes, tėveliai, savo kolegoms darbe.

* Karšto šokolado diena. Iš anksto pakvieskime kaimynus susitikti pusvalandžiui nurodytą dieną ir valandą kieme, pažadėdami, kad jų laukia Kalėdinis siurprizas. Išvirkime kartu su vaikais didelį puodą karšto šokolado. Pasidalinkime su susirinkusiais savo skaniuoju karštu šokoladu. (Tam dar reikės pasirūpinti vienkartiniais puodeliais ir jų išrūšiavimu po pasibuvimo.) Taip artimiau susipažinsime su tais, kuriuos mažiau pažįstame, pabendrausime, sutvirtinsime draugystę. Darnioje bendruomenėje gyvendami jaučiamės saugiau, smagiau leidžiame laiką ir sprendžiame bendrus klausimus. Bendras šventimas tam labai padeda, nes džiaugsmas yra puikus bendruomenės pamatas.

* Pasakokime istorijas. Skaitykime kartu su vaikais Kalėdines pasakas ir istorijas. Prisiderindami prie vaikų amžiaus, ne tik patys skaitykime, bet ir paskatinkime garsiai skaityti vaikus, o tie, kurie dar nemoka skaityti, gali papasakoti savo sugalvotą Kalėdinę istoriją pasiremdami Kalėdinėmis paveikslėlių knygelėmis. Suraskime ir papasakokime vaikams: kokia yra Kalėdų šventės prasmė, ką simbolizuoja dovanos, kurias dovanojame ir gauname per Kalėdas, kodėl eglutės viršūnė dažnai puošiama žvaigžde, kodėl kiekvieną savaitę nuo gruodžio pradžios uždegame po vieną žvakę ant eglutės vainiko, ką simbolizuoja 12 patiekalų ant Kūčių stalo. Garantuoju, kad ieškodami informacijos apie Kalėdas, kurią galėtumėme papasakoti vaikams, patys atrasime sau įdomių dalykų. Kartu galbūt prisiminsime senas tradicijas, kurios iš naujo prigis mūsų namuose, suteikdamos šventėms naujų spalvų.

Kviečiu šiemet iš naujo atrasti tikrąją Šv. Kalėdų prasmę ir neleisti skubėjimui, nerimui paklaidinti mūsų prieššventiniame šurmulyje. Laikas, laukiant Šv. Kalėdų, praleistas kartu su šeima, artimaisiais bei visai nepažįstamais žmonėmis, yra pati brangiausia dovana, o dažnai ir siurprizas mums patiems. Taip mes dalinamės Meile, Dėmesiu, Juoku, Žaidimais, Kūryba, Šiluma, Atradimais, kuriame Tradicijas, ypatingus Prisiminimus ir savo širdžių šiluma ištirpdome žiemos ledus bei kartu su grįžtančia saule šviečiame tiems, kurie šalia, kviesdami šviesti ir juos.

Šviesių Jums Šv. Kalėdų dovanojant Meilę kitiems ir mėgaujantis kuriamu Gyvenimo Stebuklu!


Straipsnis publikuotas "Tavo vaikas" 2020 Nr.12

46 peržiūros

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page