top of page

Kaip išmokti atsipalaiduoti, kai atrodo, kad visas pasaulis kraustosi iš proto?


Šiuo metu emocinių trikdžių, sunkumų patiriame daugybę, nors ir prieš pandemiją streso, baimės, vienišumo jausmų buvo apsčiai. Nepriklausomai nuo to ar patiriame asmeninę, ar pasaulinę krizę, mūsų smegenys dirba padidintu pajėgumu. Jų tikslas – išgyventi. Tam jos pasitelkia daug amžių pasiteisinusias išlikimo strategijas, užkuria vidinę cheminių medžiagų laboratoriją ir ... labai susiaurina mūsų gebėjimus bendrauti, mąstyti ir matyti platesnį vaizdą, nes juk reikia pirmiausia išgyventi. Prie visos pandemijos sukurtos įtampos prisideda ir tai, kad dirbame ir mokomės prie kompiuterių ekranų, kas kelia dar daugiau streso. Mokslininkai tam jau davė pavadinimą: zoom nuovargis. Mes, suaugę, stengiamės atlikti savo darbus, susiderinti veiklas su kolegomis, rasti sprendimus, tuo metu vaikai dalyvauja pamokose, reikia namuose susiderinti ir pasigaminti pusryčius, pietus, atsakyti į vaikų klausimus, padėti su jų veiklomis, pabendrauti su partnere(iu)..., o vakare visi yra suirzę ir pavargę, nors iš namų net nekėlė kojos.

Keletas patarimų, ką galime padaryti, kad sumažintumėme streso ir įtampos lygį bei atsipalaiduotumėme ir į gyvenimą pažvelgtumėme pozityviau?

* Rašykite dėkingumo dienoraštį. Skirkite pora minučių per dieną ir užrašykite savo „Dėkingumo užrašinėje“ bent pora dalykų, už kuriuos šiandien esate dėkingi. Tai gali būti labai paprasti dalykai: šeimos narys paruošė jums skanios kavos, po savaitės niūrių orų išlindo saulė ir padovanojo daugiau šviesos, sniegas nubalino namus ir gatves pašviesindamas tamsiausias metų naktis, ... Tokia kasdieninė praktika išmoko pamatyti smulkmenas, kurių skubėdami nepastebime ir neįvertiname. Dėkingumas nukreipia mūsų žvilgsnį į tai, kas yra mūsų gyvenime gerai ir gražu. Šios pora minučių per dieną padės jums išskirti tai, kas jūsų dienoje buvo gerai, nuo to jūs pasijausite bent jau truputį geriau. Džiuginančių dalykų išryškinimas padidina optimizmo lygį ir sumažina streso pojūtį.

* Paieškokite jus įkvepiančios asmenybės. Idealu, jei tai būtų jūsų partnerė(is), giminaitė(is) ar draugė(as). Artimų sau žmonių paprašykite pasidalinti su jumis savo gerais, smagiais patyrimais, atradimais, reguliariai bendraukite ir pasisemsite jų įkvepiančios energijos. Pasistenkite pasidalinti su jais savo džiaugsmais taip pat. Taip ne tik pasisemsite vienas iš kito įkvepiančios energijos, bet ir kursite tvirtą, optimizmo kupiną ryšį. Jei tokių draugų ar giminaičių neturite, tuomet puikiai tiks ir jums simpatiška viešai matoma asmenybė, kuri moka įkvepiančiai kalbėti. Kasdien paskaitykite tos asmenybės citatų, susiraskite ir paklausykite jos kalbų įrašų, paskaitykite jos parašytą knygą. Svarbiausia, kad taip gautumėte pozityvumo ir optimizmo gurkšnį.

* Kasdien rasite, sukurkite kažką nuostabaus ir stebinančio. Tai gali būti žvaigždėmis nusėtas dangus šaltą naktį, žėrintis šerkšnas ant medžio šakų ar ant lango, sniego mūšis su artimaisiais kieme, pasivaikščiojimas parke ar virtualus pasivaikščiojimas po Egipto piramides. Pasitelkite fantaziją ir stenkitės maloniai nustebinti save ir savo artimuosius.

* Klausykitės muzikos, kuri įkvepia. Mokslininkai teigia, kad klasikinės muzikos šedevrai parašyti W.A.Mocarto, G.Verdžio, J.Štrauso labai palankiai veikia mūsų nuotaiką ir savijautą. Atraskite savo muziką. Muzika yra tiesus kelias emociškai pamaloninti mūsų smegenis. Taip pat būtinai atraskite muziką, pagal kurią norisi šokti. Šokis padeda išlaisvinti susikaupusią įtampą, nes judesiu galime išreikšti daugybę jausmų, kuriems išreikšti gali pritrūkti žodžių. Tuo pat metu pasisemiame geros energijos bei pajudame, pasportuojame, o smegenys mus apdovanoja džiaugsmo pojūčiu.

* Atraskite naujų draugų. Taip, net ir šiomis sąlygomis tai įmanoma. Pastebėkite kam reikia paramos ar pagalbos, pasidomėkite tuo žmogumi, palaikykite, jei jai/jam sunku. Įrodyta moksliškai, kad pagalba kitiems, nežiūrint to, kad pačiam sunku, padeda įveikti liūdesį, depresyvias nuotaikas, nes nukreipiame dėmesį į kitą žmogų ir pamatome platesnę perspektyvą. Rūpinimasis kitu palankiai veikia ne tik to, kuriuo rūpinamasi savijautą, bet ir besirūpinančiojo fizinę, emocinę ir mentalinę savijautą. Kai darome gera kitiems, mūsų smegenys mus apdovanoja endorfinais, aktyvuojami apdovanojimo centrai smegenyse, mažėja streso hormonų kiekis kraujyje ir mes jaučiame pozityvias emocijas.

* Kasdien atraskite dalykų, kurie jus prajuokintų. Tai gali būti filmas, anekdotas, video, juokinga laida, jūsų šeimos smagūs patyrimai. Būtinai tuo pasidalinkite ir su kitais. Pasidalintas džiaugsmas didėja.

* Kai jaučiate, kad įtampa pradeda augti, neleiskite jai įsismarkauti. Prisiminkite paprastą kvėpavimo pratimą. Raskite ramią vietą, kur jūsų 5 minutes niekas nesutrukdys. Atsisėskite ar atsigulkite patogiai, užsimerkite ir sutelkite dėmesį į savo įkvepiamą ir iškvepiamą orą. Jauskite, kaip įkvepiate vėsų orą ir iškvepiate šiltą orą. Kaip tolygiai kilnojasi jūsų diafragma. Tęskite kelias minutes. Jei jaučiate įsitempusius kaktos, pečių ar kuriuos kitus raumenis, iškvėpdami pasistenkite juos atpalaiduoti. Šis pratimas užims tik kelias minutes, o jausitės atsigavę, pailsėję ir galintys vėl kibti į savo veiklas.

* Jei nuo įtampos jums jau beveik nuolat maudžia pečius, o nėra kam jų pamasažuoti, pasidarykite savimasažą panaudodami teniso kamuoliuką. Ant jo tereikia atsigulti, pasidedant jį po skaudama vieta ir švelniai atsargiai „pasivažinėti“. Tai paprasta padaryti, o raumenis atpalaiduoja labai efektyviai.

* Kasdien bent 15 minučių pasportuokite, pajudėkite. Tinka visos jums patinkančios aktyvios veiklos: eiti pasivaikščioti, dūkti su vaikais, šokinėti per šokdynę, šokti pasileidus muziką, daryti šeimos atsilenkimų turnyrą. Aktyvi fizinė veikla išskaido streso hormonus, todėl po jos jaučiamės geresnės nuotaikos.

* Atraskite kūrybines veiklas. Kūryba puikiai atpalaiduoja. Ir tai visai nereiškia, kad turite nutapyti meno šedevrą, nors nuo mokyklos laikų nelaikėte rankose teptuko. Puikia tiks piešimas pirštais, koliažo kūrimas, mezgimas, origami lankstymas, spalvinimas ar tiesiog įvairiausių figūrų, linijų, bangelių piešimas.

* Išmokite ko nors naujo, pavyzdžiui, kaip pasakyti „prašau“ ir „ačiū“ 10 kalbų. Taip „nustebinsite“ savo smegenis neįprasta veikla ir prisijuoksite patys bei pralinksminsite šeimos narius bandydami pasakyti jums keistai tariamus žodžius.

* Treniruokite pozityvų požiūrį gyvenime. Tam padeda, gerų minčių persvara prieš negatyvias. Tai galite treniruoti stebėdami savo mintis, neleisdami įsismarkauti negatyviosioms ir duodami peno pozityvioms mintims. Taip pat vertinga pažvelgti, įvertinti situaciją iš laiko perspektyvos. Pavyzdžiui, užduokite sau klausimą: kaip norėčiau save prisiminti šioje situacijoje pažvelgusi(ęs) į ją po penkių metų? Kas šioje situacijoje man svarbu ilgalaikėje perspektyvoje? Taip ieškosite ir atrasite pozityvius dalykus ir ką galite padaryti, kad po kažkurio laiko šią situaciją matytumėte buvus galimybe augti ir atrasti tai, ko kitaip nebūtumėte atradę, pasielgti kitaip, sukurti kažką naujo.

Pasirinkite bent du – tris dalykus iš sąrašo ir darykite kurį laiką kasdien. Išmokite pastebėti kas keičiasi jūsų gyvenime, kaip keičiatės jūs ir jūsų savijauta. Sugalvokite ir savo būdų kaip kurti ir palaikyti gerą nuotaiką. Savo atradimais būtinai pasidalinkite su kitais. Taip mes kartu augame, mokomės ir atrandame vis naujus kelius kurti pozityvumą ir ramybės oazę aplink save.

107 peržiūros

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page