top of page

Poros santykiai: penki patarimai, kuriantys tvirtesnį ryšį

Atnaujinta: 02-20

pora kalbasi namuose
Svarbiausias įgūdis poroje - įgūdis kalbėtis.

Visos poros išgyvena pakilimus ir sunkesnius išbandymų laikotarpius. Svarbu mokėti džiaugtis puikiaisiais pakilimo laikotarpiais ir investuoti į santykius, kad atėjus išbandymų laikotarpiui gebėtumėte atsiremti į tai, ką sukūrėte, ir spręsti iškilusius sunkumus. Ką galite daryti, kad pagerintumėte, augintumėte santykius, o ne pasitrauktumėte, kai sunku?


Poros santykiai turi būti nuolatinė, įtraukianti, auginanti kūryba, o svarbiausias įgūdis poroje - tai įgūdis kalbėtis.


Kai abu poros nariai sugeba gerbti vienas kitą bendraudami, ypač kai “užverda” emocijos, jei klauso vienas kito, kad išspręstų tai, kas kelia pyktį ar nusivylimą, rezultatai gali būti stulbinantys!


Taigi čia yra penki patarimai, kurie padės užgesinti ugnį, kai viskas įkaista, ir drauge sukurti dar tvirtesnį ryšį:


1. Diskusijai pasirinkite neutralią vietą. Mes dažniau kalbame, elgiamės netinkamai savo namuose. Išeikite į lauką, prie ežero, į paplūdimį, pasivaikščiokite po parką. Tai atitraukia, išblaško, vieša erdvė primena apie bendravimo etikos taisykles. Judėdami gamtoje paleidžiame, "išvaikštome" emocijas, todėl kalbėtis ramiai yra lengviau. Papildoma nauda - gamta mažina stresą.


2. Rašykite. Kai atsisėdate ir surašote savo pastabas, nepasitenkinimus, nusivylimus, prašymus, pasiūlymus, - aiškiau sudėliojate mintis ir panaudojate emocijas konstruktyviau: išsakydami kaip jaučiatės, bet nesitaškydami jomis ant partnerio. Kitas žmogus perskaitęs tai, ką parašėte, turės laiko apmąstyti ir paruošti atsakymus. Taip išvengsite impulsyvios, gynybinės reakcijos. Apmąsčius, sudėliojus mintis, daug lengviau susikalbėti.


3. Klausykite… klausykite… ir dar kartą klausykite. Tikriausiai girdėjote graikų filosofo Epikteto posakį: „Turime dvi ausis ir vieną burną, kad klausytume dvigubai daugiau nei kalbėtume“. Kad ir kaip viliotų skubėti gintis, kai antroji pusė ką tik „nepelnytai ir nesąžiningai“ kažkuo apkaltino, atsispirkite šiam norui ir vietoj to pasakykite: „Papasakok man daugiau“ ir klausykite, kad tikrai suprastumėte. (Šie 3 stebuklingi žodžiai gali nuraminti aršiausius ginčus!)


4. Ieškokite pagalbos. Psichologo / psichoterapeuto / konsultanto konsultacijų kaina yra daug mažesnė nei daugumos skyrybų (finansiniu ir emociniu požiūriu). Mes kreipiamės į specialistus kitose mūsų gyvenimo srityse, todėl visiškai normalu kreiptis pagalbos sprendžiant poros dilemas.


5. Investuokite į JUS. Kurkite drauge puikius prisiminimus, ieškokite jus jungiančių veiklų, fiksuokite ir vienas kitam priminkite gražius bendrus patyrimus ir išgyvenimus. Nepailsdami kurkite santykius ir tai atneš daug džiaugsmo, pilnatvės, o iškilusios situacijos taps priemone santykius dar labiau sustiprinti bei geriau pažinti vienas kitą ir save.

21 peržiūra

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page