top of page

12 šeimos narius apjungiančių veiklų idėjų

Atnaujinta: 2020-11-15


Karštieji naujametiniai pasižadėjimai šiek tiek priblėso, grįžome į savo įprasto gyvenimo vėžes, pasideda nauji veiklūs metai. Kaip tik dabar yra pats geriausias laikas susėsti kartu su visa šeima ir kiekvienam šių metų mėnesiui išsirinkti po vieną veiklą, kuri apjungtų šeimos narius, skatintų išmokti, išbandyti naujus dalykus ir gerai praleisti laiką visiems kartu. Tai gali būti ir visai paprasti, bet svarbiausia aiškiai apibrėžti tikslai, kuriuos jūs aptarėte ir kurių jūs sieksite visi kartu. Labai svarbu juos užrašyti ant popieriaus lapo ir pakabinti visiems matomoje vietoje, pavyzdžiui, ant šaldytuvo.

Galima kiekvieno mėnesio pradžioje per šeimos pusryčius sutarti kada ir kaip įgyvendinsite to mėnesio tikslą, o galite kiekvieno mėnesio pradžioje pasidaryti praėjusio mėnesio tikslo pasiekimo užtvirtinimo, aptarimo šventę ir joje sutarti kada ir kaip įgyvendinsite šio mėnesio tikslą. Būtinai išklausykite vaikų komentarų apie praeito mėnesio tikslo siekimo procesą, rezultatus, kas jiems labiausiai įsiminė, kuo jie džiaugiasi. Po to pasidalinkite savo įspūdžiais ir komentarais patys. O kalbėdami apie būsimo tikslo siekimą, pirmiausia teiraukitės idėjų ir pasiūlymų iš vaikų. Taip skatinsite jų kūrybiškumą, sugebėjimą formuluoti ir perteikti savo mintis, išklausyti kitų mintis, diskutuoti, planuoti. Visi šie įgūdžiai jiems labai pravers gyvenime.

Štai keletas idėjų šeimą apjungiančios veikloms:

1. Pasigaminti visiems kartu pietus. Daugelis mamų norėtų, kad vaikai išmoktų gaminti prieš pabaigdami mokyklą, padėtų tėvams namų ruošoje, o užaugę galėtų pasirūpinti savimi ir tais, kurie bus šalia. Šis užsiėmimas gali tapti puikia pradžia. Šiam tikslui įgyvendinti galite sutarti, kad kiekvienas šeimos narys pagamins po patiekalą pagal jo ar jos amžiaus galimybes, o galite visus patiekalus gaminti kartu, pasiskirstydami kas ką padarys. Būtinai patiekalus rinkitės ir sutarkite kartu. Pasidarykite šventę pradedant receptų pasirinkimu, pereinant prie patiekalų gaminimo, draugiško virtuvės susitvarkymo, stalo serviravimo ir baigiant bendru mėgavimusi kulinariniais rezultatais.

2. Padėti tiems, kam pagalbos reikia. Sutarkite kam šį mėnesį jūs kaip šeima padėsite. Apsidairykite, gal kaimynystėje yra pagyvenusių žmonių, kuriems reikia pagalbos, galbūt su kaimynais sutarsite aplinkos tvarkymo talką, gal aplankysite vaikus vaikų namuose, sudalyvausite socialinėje akcijoje. Pasirinkite pagal vaikų amžių ir savo galimybes. Būtinai po to su vaikais aptarkite, kaip jie jaučiasi kam nors padėdami, skirdami savo dėmesį.

3. Apsilankyti visiems kartu spektaklyje, koncerte ar parodoje. Pasirinkite tai, kas jums, suaugusiems būtų įdomu, ir turėtumėte ką vaikams papasakoti, gebėtumėte atsakyti į jų klausimus, sudomintumėte kokia istorija iš savo praeities arba tos meno rūšies istorija, įdomiais faktais.

4. Finansų valdymo pradmenys. Išleisti pinigus dažnam yra natūralu ir paprasta. O kaip su taupymu? Vaikai nesupranta iš kur ir kaip atsiranda pinigai, kiek kas kainuoja, jei jiems niekas nepaaiškina. Svarbu tai daryti vaizdžiai ir nenuobodžiai. Galite padaryti vaikams krepšelius su užrašais: gauta, sutaupyta, išleista, kad matytųsi labai vaizdžiai kiek pinigų kur yra. Pradžioje paaiškinkite pagal vaikų amžių finansinių srautų judėjimo bazinius dalykus: yra X šeimos pajamos (gauta), pagal jas yra galimos Y išlaidos (išleista), o Z pinigų sumą esame nusprendę kas mėnesį atidėti atostogoms, nenumatytoms išlaidoms, pramogoms (sutaupyta). Naudokite tikrus arba nusipieštus pinigus, kad galima būtų aiškiai pamatyti kaip jei juda iš vieno krepšio į kitą. Galite suskirstyti išlaidas į kategorijas: namų išlaikymas, mašina, maistas, draudimas, pramogos... Kiek kurioje kategorijoje šeima išleidžia pinigų, kiek lieka? Ką reiškia sutaupyti? Tai puiki proga pakalbėti su vaikais apie norų ir planų derinimą su galimybėmis, apie lengvai dingstančius pinigus smulkiems emociniams pirkiniams, pavyzdžiui dar vienam šokoladukui prie kasos. Jei vaikai tokio amžiaus, kad gauna dienpinigius, galite pasiūlyti jiems pabandyti protingai taupyti ir sumą, kurią jie sutaupys per mėnesį, jo gale jūs padvigubinsite.

5. Nauji įgūdžiai. Kas tai galėtų būti? Mezgimas? Slidinėjimas? Piešimas? Važinėjimas riedučiais? Lipdymas iš molio? Kiekvienas tegul pasirenka veiklą, kurią norėtų išbandyti ir tuo užsiimtų visą mėnesį. Mėnesio pabaigoje galite suorganizuoti naujų įgūdžių, veiklų rezultatų demonstravimo vakarėlį, aptarti kas buvo įdomiausia, smagiausia.

6. Gerumas. Tebūnie bent vieną mėnesį tikslas pasakyti kasdien vienas kitam bent po vieną malonų, gerą dalyką, komplimentą. Jei to niekada nedarėte, pradžioje galite jaustis kvailai, tačiau garantuoju, kad labai greitai pastebėsite, kaip malonu tai daryti ir kokias geras emocijas tai sukelia šeimos nariams bei kiek daug gerumo, kuriuo galite dalintis.

7. Poezija. Tikrai! Nesijuokite ir nesistenkite pabėgti! Poezija gali sustiprinti jūsų šeimos darną, nes per ją pajausite, kaip žodžiai padeda išreikšti emocijas. Pasirinkite nuotaikingus eilėraščius ir paskaitykite juos garsiai. Padarykite tai smagiu patyrimu ir tema pokalbiams.

8. Judėjimas. Šį mėnesį susigalvokite kuo aktyvesnį tikslą. Eikite visi kartu pasivaikščioti po vakarienės ar savaitgalį. Nuvažiuokite ir užlipkite į jums labiausiai patinkantį apžvalgos bokštą, pažvelkite į žemę iš aukščiau. Nuvažiuokite į čiuožyklą pačiužinėti. Pasirinkite pėsčiųjų arba dviračių apžvalginį taką ir juo praeikite ar pravažiuokite dviračiais. Pasirinkite pagal šeimos narių galimybes, svarbu, kad būtų visiems pagal jėgas ir teiktų džiaugsmą.

9. Skaitymas. Mokslas seniai įrodė, kad vaikai, kurie skaito bent valandą per dieną, sėkmingiau ugdo savo kalbėjimo ir teksto suvokimo įgūdžius. Kol vaikas neskaito pats, lygiai taip pat veikia suaugusiųjų skaitymas balsu. Taigi, šį šeimos tikslą remia net mokslas. Galite pasirinkti vieną knygą, kurią visi skaitysite vakarais balsu pasikeisdami, arba galite sutarti, kad per mėnesį kiekvienas šeimos narys perskaitys po knygą ir mėnesio gale jūs susitiksite pakalbėti apie kiekvieną knygą. Galite knygos aptarimą padaryti dar ypatingesniu, pasiruošdami vaišes, susijusias su knygos turiniu.

10. Tikėjimas. Jei tikėjimas bet kokia forma dar nėra jūsų gyvenimo dalis, aptarkite, patyrinėkite tai. Kiekvienas turi teisę rinktis kuo tiki ar netiki, tai labai asmeniška ir to negalima įpiršti, tačiau tam, kad atsirinktumėme, pirmiausia reikia žinių, patyrimų, apsilankymų. Užeikite į bažnyčią, cerkvę, kenesą. Jei yra galimybė, paprašykite, kad to tikėjimo žmogus jums apie jį papasakotų. Pasidomėkite skirtingomis tikėjimo rūšimis patys, pasidalinkite tuo su vaikais, aptarkite. Jei tikėjimas jau yra jūsų šeimos gyvenimo dalis, atraskite tame kažką naujo, dar neatrasto. Pasikalbėkite, kaip supranta, jaučia tikėjimą vaikai, būkite atviri jų pamąstymams ir klausimams. Tokie pokalbiai praturtina šeimą.

11. Pieškite visi kartu neįprastais būdais. Pats savaime piešimas yra smagi pramoga. Tačiau šiuo atveju, kviečiu jus išbandyti kokį nors neįprastą piešimo būdą. Pavyzdžiui, galite pasiimti didelio formato knygas kiekvienam šeimos nariui, ant knygos uždėkite A4 formato popieriaus lapą, ir visa tai užsidėkite kiekvienas sau ant galvos. Kiekvienas pasiimkite norimos spalvos flomasterį. O dabar sutarkite, ką visi tokiu būdu nupiešite. Pradėkite nuo paprastų dalykų, pavyzdžiui medžio, namo, žmogaus. Įsijautę kiekvienas pasiūlykite objektą, kurį visi pieš. Linksmai praleistas vakaras ir daug juoko garantuota.

12. Dėkingumas. Kai mes dėkojame kitiems, ne tik pakeliame nuotaiką tam, kuriam dėkojame, bet ir patys jaučiamės laimingesni. Tai puikus įgūdis, kurio verta išmokyti vaikus bei mums, suaugusiems, patobulėti. Sutarkite tą mėnesį kiekvieną vakarą pasakyti vienas kitam už ką esate dėkingi, dėl ko džiaugiatės. Dėkokite ne tik šeimos nariams. Taip pripildysite savo dienas džiaugsmu ir geromis emocijomis.

Tai tik kelios idėjos šeimą apjungiančioms veikloms. Būkite kūrybingi patys, skatinkite siūlyti idėjas veikloms vaikus ir kiekvienas jūsų šeimos mėnuo bus ypatingas bei kupinas gerų emocijų.


Straipsnis publikuotas "Mamos žurnalas" 2020 Nr.2

https://mamoszurnalas.lt/12-seimos-narius-apjungianciu-veiklu-ideju/

53 peržiūros

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page