top of page

Kas yra Emocinė branda (EQ) ir kodėl ją reikia ugdyti?

Atnaujinta: 02-26


Emocinė branda – tai emocijų naudojimas išmintingai, sujungiant racionalumą su emocijomis taip, kad tai padėtų gyvenime ir darbe.


Emocinė branda yra sugebėjimas išmintingai panaudoti emocijas siekiant prasmingų tikslų.

Emocinė branda yra kompetencijų rinkinys, kuris padeda sujungti mąstymą ir emocijas optimalių sprendimų priėmimui. Emocinė branda – tai emocijų naudojimas išmintingai, sujungiant racionalumą su emocijomis taip, kad tai padėtų gyvenime ir darbe. Emocijos yra informacija, todėl gebėjimas suvokti ir „perskaityti emocijų siunčiamas žinutes“ padeda geriau įvertinti atsiveriančias galimybes bei tykančias grėsmes. Gyvenimas tampa sąmoningesnis, labiau apgalvotas ir prasmingas.


Kiek svarbi Emocinė branda gyvenime?

Tyrimais įrodyta, kad daugiau nei 70% sėkmės galutiniam rezultatui pasiekti lemia emocinis intelektas/emocinė branda (EQ). Žinios yra svarbu, tačiau pagrindinės EQ kompetencijų grupės - savęs pažinimas ir savęs valdymas bei kitų žmonių pažinimas ir santykių su kitais valdymas, turi lemiamą įtaką žmogaus efektyvumui, sveikatai, santykių kokybei, sprendimų priėmimui bei bendrai gyvenimo kokybei.


Ar galima EQ ugdyti?

Galima ir būtina. Mūsų partneriai, kompanija 6seconds, per 32 veiklos metus apie Emocinę brandą sukaupė daug patirties ir atliko daugybę mokslinių tyrimų. Jie nustatė, jog emocinė branda (EQ) ir jos lavinimas yra būtina sąlyga esminiams pozityviems pokyčiams darbe ir gyvenime. EQ kompetencijų lavinimas yra nuolatinės saviugdos procesas. Pradinis žingsnis asmeninio ir komandinio EQ lavinimo link yra savęs pažinimas ir savivoka.


Kuo EQ svarbu lyderystėje? Kas yra Emocinė lyderystė?

Nors daugelis žmonių ilgą laiką buvo mokomi mąstyti racionaliai, tai yra palikti emocijas už durų, moksliškai įrodyta, kad emocijos yra gyvybiškai svarbios efektyviam sprendimų priėmimui bei savęs ir kitų motyvavimui.

Pagrindinis vadovo tikslas turėtų būti sukurti tokią aplinką, kurioje darbuotojai atsiskleistų, mokytųsi ir pasiektų puikių rezultatų. To galima siekti deleguojant komandai sudėtingesnes užduotis, keliant ambicingesnius tikslus, suteikiant kūrybos laisvę ir įgalinant kurti, veikti. Emocinė lyderystė yra lyderio sugebėjimas panaudoti emocijas kaip informacijos šaltinį, kaip būdą užmegzti kontaktą su komanda ir pasiekti tikslus, o tai reikalauja kartas nuo karto išeiti iš komforto zonos, įsiklausyti į save ir kitus. Lyderis, naudojantis savo Emocinę brandą efektyviai, geriau supranta save, priima teisingesnius sprendimus, mato daugiau prasmės savo darbe, lengviau supranta komandos narius, efektyviau bendrauja, sutelkia dėmesį į pagrindinius dalykus bei daro pozityvią įtaką kitiems.


Kaip tapti aukšto EQ lyderiu?

Lyderio tikslas yra suburti komandą, kurios nariai kartu dirbdami pasiektų daugiau, nei sudėjus visų atskirai pasiektus rezultatus. Tam lyderiui reikia įgalinti kiekvieną komandos narį išnaudoti visą jo ar jos potencialą. Tik būdamas atidus, autentiškas, pažįstantis save, savo reakcijas ir mokantis jas tinkamai nukreipti prasmingų tikslų link, jis gali sukurti pasitikėjimą, skatinti žmonių įsitraukimą ir sukurti aplinką, kurioje komandos nariai gali atsiskleisti geriausiai.

Nėra vienos formulės ar stebuklingo recepto kaip tapti puikiu įkvepiančiu lyderiu. Tikras lyderis sukuria pats savo kelią, kuris yra paremtas jo ar jos unikaliais sugebėjimais, charakterio bruožais. Tam lyderis turi ugdyti savo Emocinės brandos kompetencijas, tai yra: gebėti tinkamai save vertinti, žinoti savo silpnąsias ir stipriąsias savybes, įsisąmoninti, ką jis nori pasiekti, prasmingo sukurti ir nuolat tobulėti, kad atskleistų visą savo potencialą ir įkvėptų atsiskleisti kitus.


Kas svarbiau IQ ar EQ?

EQ ar IQ? Klaidinantis klausimas. Patirtis rodo, jog tiek EQ, tiek IQ kartu darniai susiję. Juk bet kokiame susirinkime ar vakarienės pokalbio metu reikalinga tiek IQ, tiek EQ. Sugebėjimas analizuoti duomenis yra nevertingas be gebėjimo sujungti juos prasmingai, pajausti emocinius niuansus ir mokėti pateikti rezultatus taip, kad tai būtų naudinga žmonėms. Taip pat gebėjimas jausti ir nukreipti emocijas yra beveik beprasmis, jei negebame suprasti racionalių stebėjimų prasmės. Mums reikia abiejų: IQ ir EQ, prasmingam gyvenimui kurti.


Ar visi turi Emocinį intelektą ir kaip juo naudotis?

Mes visi turime Emocinį intelektą. Geriausiai juo naudotis ir jį auginti galime per šiuos tris žingsnius:


1. Įsigilinkite. Pastebėkite savo emocijas ir reakcijas. Įvertinkite kaip ir kodėl reaguojate į tam tikrą situaciją. Suprasite, kad daugumoje atveju reaguojate automatiškai, įtraukdami pirmas pasitaikiusias emocijas. Susigrąžinkite gyvenimo vairą į savo rankas aktyviai. Mes tai vadiname Pažinkite save.


2. Sąmoningai reaguokite. Vietoje to, kad reaguotumėte automatiškai, iš įpročio, remdamiesi nusistovėjusiais šablonais, skirkite sau akimirką, apgalvoti situacijai, tuo sumažinant emocijos intensyvumą. Atsikvėpę įvertinkite kaip galėtumėte reaguoti. Mes tai vadiname Pasirinkite save.


3. Sujunkite tai su prasme. Reguliariai priminkite sau, kas iš tiesų jums svarbu, atsižvelkite ir į kitus, o tada priimkite sprendimus turėdami tai omenyje. Mes tai vadiname Dalinkite save.

Harvard Business Review teigia, kad Emocinė branda yra „raktas į profesinę sėkmę.“ Mes pridėtumėme – tai raktas į pilnavertį, sėkmingą ir prasmingą gyvenimą.

Kaip ugdote savo EQ jūs?


Kai susijungia protas ir širdis – gimsta išmintis!

741 peržiūra

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page